Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

STOP! Marnowaniu żywności

 

W Polsce co roku wyrzuca się około 9 mln ton żywności. To w przybliżeniu ok. 450 tys. tirów wypełnionych po brzegi marnowaną żywnością, które ustawione w rzędzie byłyby w stanie połączyć Warszawę z Dubajem. Jak można zauważyć, skala zjawiska jest ogromna!

W związku z tym postanowiliśmy przeprowadzić szereg zajęć zmierzających do podniesienia wiedzy dzieci z zakresu tego problemu. Oprócz pogadanek, quizów i dyskusji „postawiliśmy” także, na zajęcia praktyczne.

Razem przygotowaliśmy plakat profilaktyczny oraz przygotowaliśmy posiłki, w takiej ilości, aby żywność nie była marnowana.

Ponadto ustaliliśmy, że warto przestrzegać 5 prostych zasad:

  1. Róbmy zakupy z listą
  2. Kontrolujmy daty ważności na produktach
  3. Przechowujmy odpowiednio wszystkie produkty
  4. Stosujmy kuchnię „zero waste”!  (z ang. zero marnowania)  - planujmy posiłki
  5. Dzielmy się z innymi (rodzeństwem, przyjaciółmi, sąsiadami)