Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
  • ...
    ...
  • ...
    ...
  • ...
    ...
  • ...
    ...
  • ...
    ...
Dzisiaj jest: 12 Czerwiec 2025    |    Imieniny obchodzą: Janina, Jan, Onufry

STOP! Marnowaniu żywności

 

W Polsce co roku wyrzuca się około 9 mln ton żywności. To w przybliżeniu ok. 450 tys. tirów wypełnionych po brzegi marnowaną żywnością, które ustawione w rzędzie byłyby w stanie połączyć Warszawę z Dubajem. Jak można zauważyć, skala zjawiska jest ogromna!

W związku z tym postanowiliśmy przeprowadzić szereg zajęć zmierzających do podniesienia wiedzy dzieci z zakresu tego problemu. Oprócz pogadanek, quizów i dyskusji „postawiliśmy” także, na zajęcia praktyczne.

Razem przygotowaliśmy plakat profilaktyczny oraz przygotowaliśmy posiłki, w takiej ilości, aby żywność nie była marnowana.

Ponadto ustaliliśmy, że warto przestrzegać 5 prostych zasad:

  1. Róbmy zakupy z listą
  2. Kontrolujmy daty ważności na produktach
  3. Przechowujmy odpowiednio wszystkie produkty
  4. Stosujmy kuchnię „zero waste”!  (z ang. zero marnowania)  - planujmy posiłki
  5. Dzielmy się z innymi (rodzeństwem, przyjaciółmi, sąsiadami)

Owocowy zawrót głowy

 

Wrzesień to miesiąc obfitujący nie tylko w kolorowe barwy, ale także nasze rodzime jabłka. Polskie sady słyną z różnorodnych odmian i smaków jabłek. W związku z tym postanowiliśmy uczcić ten wspaniały owoc i „wykorzystać” go na zajęciach. Pamiętajmy, że jabłka to ogromne źródło witamin i składników odżywczych.

Owoc ten można spożywać zarówno na surowo oraz w wersji smażonej, pieczonej, czy gotowanej. Łatwo przyrządzić z niego kompot, ciasto oraz placki. Być może dzieciaki znajdą jeszcze jakiś inny sposób na jabłko w roli głównej.

Grzybobranie – zajęcia edukacyjne

 

Wrzesień sprezentował nam rozpoczęcie sezonu grzybowego. Dlatego postanowiliśmy przeprowadzić zajęcia na świeżym powietrzu w postaci grzybobrania. Udaliśmy się do pobliskiego lasku z nadzieją znalezienia „okazów grzybowych”. Mieliśmy okazję znaleźć te jadalne, jak również trujące. Dlatego pamiętajmy, aby być bardzo ostrożnym przy zbieraniu grzybów. Chwila nieuwagi i w koszyku może znaleźć się trujący grzyb, który może spowodować bardzo duże problemy zdrowotne i konieczność pobytu w szpitalu.

Na zajęciach edukacyjnych poznawaliśmy grzyby jadalne i niejadalne. Dodatkowo na podsumowanie zajęć wykonaliśmy prace obrazujące piękno lasu i oczywiście grzybów.