STOP! Marnowaniu żywności
W Polsce co roku wyrzuca się około 9 mln ton żywności. To w przybliżeniu ok. 450 tys. tirów wypełnionych po brzegi marnowaną żywnością, które ustawione w rzędzie byłyby w stanie połączyć Warszawę z Dubajem. Jak można zauważyć, skala zjawiska jest ogromna!
W związku z tym postanowiliśmy przeprowadzić szereg zajęć zmierzających do podniesienia wiedzy dzieci z zakresu tego problemu. Oprócz pogadanek, quizów i dyskusji „postawiliśmy” także, na zajęcia praktyczne.
Razem przygotowaliśmy plakat profilaktyczny oraz przygotowaliśmy posiłki, w takiej ilości, aby żywność nie była marnowana.
Ponadto ustaliliśmy, że warto przestrzegać 5 prostych zasad:
- Róbmy zakupy z listą
- Kontrolujmy daty ważności na produktach
- Przechowujmy odpowiednio wszystkie produkty
- Stosujmy kuchnię „zero waste”! (z ang. zero marnowania) - planujmy posiłki
- Dzielmy się z innymi (rodzeństwem, przyjaciółmi, sąsiadami)
Owocowy zawrót głowy
Wrzesień to miesiąc obfitujący nie tylko w kolorowe barwy, ale także nasze rodzime jabłka. Polskie sady słyną z różnorodnych odmian i smaków jabłek. W związku z tym postanowiliśmy uczcić ten wspaniały owoc i „wykorzystać” go na zajęciach. Pamiętajmy, że jabłka to ogromne źródło witamin i składników odżywczych.
Owoc ten można spożywać zarówno na surowo oraz w wersji smażonej, pieczonej, czy gotowanej. Łatwo przyrządzić z niego kompot, ciasto oraz placki. Być może dzieciaki znajdą jeszcze jakiś inny sposób na jabłko w roli głównej.
Grzybobranie – zajęcia edukacyjne
Wrzesień sprezentował nam rozpoczęcie sezonu grzybowego. Dlatego postanowiliśmy przeprowadzić zajęcia na świeżym powietrzu w postaci grzybobrania. Udaliśmy się do pobliskiego lasku z nadzieją znalezienia „okazów grzybowych”. Mieliśmy okazję znaleźć te jadalne, jak również trujące. Dlatego pamiętajmy, aby być bardzo ostrożnym przy zbieraniu grzybów. Chwila nieuwagi i w koszyku może znaleźć się trujący grzyb, który może spowodować bardzo duże problemy zdrowotne i konieczność pobytu w szpitalu.
Na zajęciach edukacyjnych poznawaliśmy grzyby jadalne i niejadalne. Dodatkowo na podsumowanie zajęć wykonaliśmy prace obrazujące piękno lasu i oczywiście grzybów.