Halloween 2016
Wampiryz wystającymi zębami, strachy, duchy i „mroczna atmosfera” to symbole Halloween. Podczas zajęćz okazji Halloween w Świetlicy było dużo śmiechu, zabawy i oczywiście dynie . Mieliśmy okazję powycinać dynie w różne straszydła. Zabawy mieliśmy przy tym mnóstwo i bałaganu też, ale było warto! Wy też w domach przy pomocy dorosłych możecie takie zrobić, a z miąższupyszne placuszki z cukrem pudrem. Łatwo możecie je wykonać w domu, spróbujcie sami, oto łatwy przepis:
Składniki na 20-30 szt.:
- 800 g obranej i rozdrobnionej dyni
- 60 g masła
- szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo: cukier puder do posypania
Wykonanie:
Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę. Dynię zetrzeć na grubych oczkach tarki. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodając stopniowo po jednym żółtku. Puszystą masę połączyć z dynią, przesianą mąką, wymieszać a następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Smażyć na niewielkiej ilości oleju, formując niewielkie placuszki i rumieniąc placki z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem.S M A C Z N E G O!
Tego dnia uczestniczyliśmy w różnych zabawach, a wykonane przez nas potwory dyniowe ozdobiły placówkę. Natomiast większą część „potwornych dyń” wręczyliśmy sponsorom, którzy współpracują z nami przez cały rok! Takie „potworne prezenty” zawsze budzą dużą radość i wesołość na twarzach.
Życzenia z okazji Dnia Chłopaka
Dzień Chłopaka niedługo się święci,
więc życzymy Wam tego co was kręci
mnóstwo zabawy, dobrych chęci
niech Was licho złe nie nęci.
„Złe” przygody niech was miną
oraz troski w dal odpłyną
Byście byli tacy sami
tak jak teraz: tak kochani !
Grzybobranie
Jak co roku jesień kojarzy nam się z grzybobraniem. Spacer po lesie, piękne złote barwy wokoło oraz cieple promienie słońca. Miło spędzony czas i „zdobycze” kulinarne, czyli grzyby zachwycają barwami, kształtami i zapachem.
Ale mimo wszystko powinniśmy pamiętać o podstawowych zasadach:
- Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów);
- Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek;
- Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;
- Unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące mają przyjemny, słodkawy smak);
- Zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo;
- Nie należy zbierać grzybów w okolicach o skupisku odpadów tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu – grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
- Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu;
- W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno – epidemiologicznych.
Pamiętajmy także, iż mimo wielkich walorów smakowych, grzybów nie należy podawać dzieciom do 10 roku życia! A złota polska jesień powinna zachęcać na do różnych aktywności za świeżym powietrzu.