Grzybobranie
Pierwsze grzyby pojawiają się w polskich lasach już w połowie maja, natomiast prawdziwe grzybobranie rozpoczyna się w połowie września i trwa aż do pierwszych mrozów. Wrzesień to doskonały czas, aby pójść do lasu na spacer i przy okazji nazbierać grzybów. Ale za nim to nastąpi warto przejrzeć atlasy z grzybami i nauczyć się rozpoznawać grzyby jadalne od niejadalnych. Również w tym roku postanowiliśmy poświecić czas na zajęcia edukacyjne i praktyczne w terenie
„Smakujemy” dary jesieni
Na zajęciach świetlicowych dzieci zostały „zasypane” owocami i warzywami jesiennymi. Wśród warzyw znalazły się między innymi mało popularne u dzieci: kalarepa, rzodkiewki, kalafior oraz brokuł. Dodatkowo dzieciaki miały okazję zobaczyć bardzo dużego arbuza wyhodowanego na działce w Woli Pasikońskiej.
Trzeba pamiętać, że jesienne owoce i warzywa to doskonałe źródło witamin i minerałów, które mają ogromny wpływ na odporność organizmu, zwłaszcza kiedy za oknem jest szaro
i ponuro. Naturalne wzmocnienie układu immunologicznego to naszym zdaniem najmocniejszy argument mówiący o tym, aby warzywa i owoce jeść jesienią. W zasadzie wszystkie warzywa i sezonowe owoce jesienne dostarczają nam witaminy C, witamin z grupy B i antyoksydantów, dzięki czemu nasz układ immunologiczny działa lepiej.
Rogaliki drożdżowe
Na zajęciach świetlicowych postanowiliśmy być cukiernikami i samodzielnie przygotować rogaliki drożdżowe z marmoladą i czekoladą. Przepis przekazałam na nasza Pani Ewa, a my już resztę dokończyliśmy. Oczywiście przez cały czas czuwała nad nami Pani Ewa, pilnując czy wszystko prawidłowo wykonujemy. Efekt był wspaniały, nie ma nic lepszego niż samodzielnie wykonany deser! Polecamy dzieciom zabawy w kuchni, ale zaproście do pomocy dorosłych – rodziców lub dziadków – aby było bezpiecznie!